Termékek Menü

Lehet, hogy a tavaszi napsütés nem a barátod?

Lehet, hogy a tavaszi napsütés nem a barátod?

Leégni tudod, nem csak a napon lehet” – énekelte az ismert együttes.
Mi ezt úgy módosítanánk: leégni tudod, nem csak a nyári napon lehet.
Tavasszal is lehet olyan UV-sugárzás, ami árt a bőrödnek!
Olvass tovább és eláruljuk, hogyan védekezhetsz természetes módon a napégés és a káros UV sugarak ellen!

Lehet, hogy a tavaszias napsütés néha még félősen visszabújik téli rejtekhelyére, de hamarosan meg fog jönni a bátorsága, és megmutatja magát teljes valójában:) 
A tavaszi nagytakarításon már túlestünk a múlt héten,  most beszélgessünk a napégés elleni védekezésről.
A kellemes tavaszi napsütés ugyanis akár árthat is a bőrödnek!

 

Elég védelmet nyújt-e a naptej a leégés ellen?
A legtöbb naptej, amit drogériákban, boltokban veszel, kémiai úton szűri ki az UV sugarakat. 
Sőt! Az UV-C sugár, ami erős bőrgyulladást, kötőhártya gyulladást, illetve késleltetett hatással rosszindulatú hámdaganatot okozhat, simán átmegy a naptejen is.
Ezzel szemben például a jótékony UV-A, amely a D-vitamin termelésében és a természetes barnulásban segít nekünk, fennakad a kémiai védőhálón
A nyugalmad megőrzése érdekében nem is szeretnénk felsorolni, hogy mennyi egészségtelen kémiai szert tartalmaznak a boltokban kínált fényvédő szerek… 

Védekezz természetesena leégés ellen!
Soroljuk inkább fel azoknak a természetes olajoknak és növényi zsíroknak listáját, amelyeket nyugodtan használhatsz napozáshoz. 
Ilyen például a kakaóvaj, a lenolaj, az olívaolaj,  kókuszolaj, dióolaj, napraforgóolaj, repceolaj, körömvirágmagolaj, makadámdióolaj, valamint további rokonok… (Kicsit úgy hangzik, mint egy Gombóc Artúr epizód, de csokifajták helyett természetes szépségápolásra is használható olajokat sorolunk:))

Hogyan használd a természetes fényvédőket napozáskor?

•    Az egyik kedvenc természetes fényvédőnk a kakaóvaj, ami bőrpuhító, hidratáló, gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató hatása mellett enyhe napsütésben kiváló fényvédő, akár érzékeny bőrűeknek is!
Ha egy kis extra szűz olívaolajjal és méhviasszal vegyíted (ez utóbbi a vízlepergető hatást biztosítja), és egy leheletnyi cink-oxidot keversz hozzá akkor körülbelül 20 faktoros naptejnek megfelelő egyveleget nyersz. A cink-oxid a sugarakat veri vissza fizikai úton, hiszen fehérkés bevonatot képez a bőrön. 
Átengedi a jótékony UV-A sugarakat, így lassan beindulhat a természetes barnulás, de kiszűri az ártalmas sugárzást. Cink-oxidot és méhviaszt szinte bármelyik gyógyszertárban tudsz venni, így könnyen elkészítheted a fényvédő kencét. 
•    Ha van már egy kis alapszíned, keverj össze kakaóvajat és olívaolajat egy kis dióolajjal, és ezzel kenegesd a bőröd! A dióolaj sok E-vitamint tartalmaz, ami lassítja a sejtek öregedését, a bőr ráncosodását és segít csökkenteni a napsütés bőr-öregítő hatását. Az E-vitaminról bővebben itt olvashatsz
•    Amennyiben szeretnéd bőröd egészségét, természetes barnulását belülről is elősegíteni, akkor fogyassz paradicsom és sárgarépa levet homoktövis kivonattal: ezek kiegészítik a fényvédő pigmentek bőrvédő hatását.
•    Napozás után –vagy ha nem védekeztél megfelelően és mégis leégtél - kend be bőröd shea vajjal,  ami nyugtatja a bőrt és segít a regenerálódásban, gyulladáscsökkentésben! :)

Bizonyára te is hallottál már a híres-hírhedt ózonlyukról, mely átengedi a bőrünkre káros sugárzást.
Bár az utóbbi időben kevesebbet beszélnek róla a tévében és a rádióban, sajnos nem ment össze az utóbbi években, sőt. 
Ez ellen csak egy módon tudunk tenni; csökkentjük az emberiségnek a környezetre gyakorolt káros hatásait. Próbálj minél kevesebb szemetet termelni, kerüld a boltok polcain található naptejeket és –olajokat, amik a bőrödről a tavakba, tengerekbe mossák a vegyszereket!

A természetes kozmetikumok nem ártanak sem neked, sem a Földnek.
 

Élvezd a napsütést természetes védelemmel!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog