Termékek Menü

4 tuti tipp: hogyan óvd a hajad a hideg veszélyeitől?

4 tuti tipp: hogyan óvd a hajad a hideg veszélyeitől?

„Vegyél sapkát lányom, mert ki fog hullani a hajad!”
„Szárítsd meg a hajad, vagy megfázik a fejbőröd!”
Ugye te is sokat hallgattad ezt gyermekkorod telein? (Aggódó szülők gyermekei nyáron is).
Anyáinknak igaza volt; a hideg súlyosan károsíthatja a fejbőrünket és tönkreteheti hajkoronánkat. 
De mi összegyűjtöttünk most neked 4 tippet, hogy télen is gyönyörű legyen a hajad.

  Már maga a „hajkorona” kifejezés is egyértelműen jelzi, hogy az elmúlt évszázadokban a nők haját tartották szépsége legszebb ékének. Ám jajj neked, ha télen nem megfelelően ápolod: fejed éke könnyen rémévé válhat, száraz, töredezett szénaboglyává változhat!
  Az évszaknak megfelelő természetes szépségápolás a hajad esetében is elengedhetetlen, hiszen a hőmérséklet zuhanása, a páratartalom ingadozása, a szél és egyéb hatások mind-mind befolyásolják egészségét. 
  A zimankó beköszöntével a fejbőr erei összehúzódhatnak, ezért csökkenhet a hajhagymák tápanyagokkal és oxigénnel való ellátottsága, ami a haj elvékonyodásához, a fejbőr kiszáradásához, repedezetté válásához vezethet.

 

 1.  Egy csini sapka, vagy kalap sokat segíthet a helyzeten, de ezt is érdemes körültekintően megválogatni; ha túl szoros a fejfedőd, vagy anyaga gátolja a hajhagymák szellőzését, akkor hajad könnyebben fog zsírosodni. Ha jobban zsírosodik, akkor gyakrabban kell mosni és utána természetesen hajszárítóval megszárítani, ami szintén kiszárítja a hajad... 
  Válassz inkább természetes anyagból készült sapit, ami a védelem mellett biztosítja a megfelelő szellőzést!

2. Mondj nemet a forró fürdőre!
   Télen, a hidegben mi sem kellemesebb egy forró fürdőnél, vagy zuhanynál, ugye? Sajnos amilyen finom, olyan egészségtelen lehet bőrödre és hajadra egyaránt. A forró víz fokozott igénybevételnek teszi ki a (fej)bőrt, a nedves hajszálak pedig megduzzadnak, az apró, védelmező pikkelyrétegek kinyílnak és a haj sérülékennyé válik. 

   Mosd és öblítsd hajad inkább langyos vízzel, a végén egy rövid hideg vizes öblítéssel, ami a fejbőröd vérkeringésének javulását, a hajszerkezet összehúzódását okozza, ezáltal a hajszálak felülete kisimul, és egészségesebbé, fényesebbé válik hajkoronád.
   Próbáld meg úgy időzíteni a hajmosást és -szárítást, hogy utána legalább fél óráig még a lakásban maradj, ugyanis a frissen szárított hajhagymák könnyen megfáznak a hidegben, és ha ez bekövetkezik, akkor hajad töredezetté válhat és elkezdhet hullani is. Ahogy azt már anyu is megmondta…

3. Ami kint, az van bent… azaz fordítva
  Természetesen ne feledkezzünk meg az egészséges táplálkozás fontosságáról sem! Ahogy bőröd, körmöd, úgy a hajad szépsége is függ attól, hogy mit viszel be szervezetedbe. 
  A teljes kiőrlésű gabonák, a hal, a tojás, a szójabab termékek, az algák, diófélék és magok többsége bővelkedik B-vitaminban, proteinben és olyan hajszépítő ásványi anyagokban, mint a vas, cink, kén, kalcium és növényi olajok. 
  Elengedhetetlen még a hajad szépségéhez az A-, F- és E-vitamin megfelelő mértékben történő bevitele is.

4. Tápláló hajpakolások
   És ha már belülről megkapott mindent, amire szüksége van, akkor ápolgasd kicsit kívülről is hajkoronád; vigyél fel például töredezett hajvégeidre (vagy száraz haj esetén akár az egész hajra és a fejbőrre is) egy kis argánolajat, hagyd rajta fél-egy órácskát és az eredmény fényes, egészségtől kicsattanó haj lesz.
   Az argánolaj az egyik legnépszerűbb öregedésgátló olaj, tökéletes bőr- és hajápoló. 80% zsírsavból áll, E-vitaminban, karotinban, illetve különböző fenolokban gazdag, melyek antioxidánsként viselkednek. 

   De ugyanezt megpróbálhatod szőlőmagolajjal is, aminek az antioxidáns hatása 18-szor jobb, mint a C-vitaminnak, és 50-szer nagyobb, mint az E-vitaminnak. Védi a sejtek genetikai anyagát a káros hatások ellen, lassítja az öregedést, meggyorsítja hajad növekedését is.
  Ha rozmaring olajjal kevered és fél órával hajmosás előtt fejbőrödbe és hajadba masszírozod, az értékes vitaminok és zsírsavak csodát művelnek hajhagymáiddal és hajszálaiddal is.


Kattints ide és olvass bővebben az argánolaj és a szőlőmagolaj jótékony hatásairól!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog