Termékek Menü

Kézműves szappanok

Mi a szappan?

A szappan ősrégi tisztító szerünk. Az ókori népek kő és agyagtábláin talált utalások tanúsága szerint kb. 4000 évvel ezelőtt már gyakran használták eleink. Főként fontos templomi események során, rituális tisztálkodások során vették elő, de olykor bőrbetegségeket is gyógyítottak vele.

Szappannal gyógyítani? Manapság a gazdaságilag fejlett országokban a lakosság többsége tusfürdőt használ. Ahogy nőtt a gyártásuk volumene,
úgy terjedtek el a civilizációs bőrbetegségek. Egyre több az ekcémás, rozaceás, pikkelysömörös megbetegedés barátaink, ismerőseink között.
A tusfürdők ugyanis nem tisztítanak eléggé, és túlságosan tisztítanak egyszerre. Ez azt jelenti, hogy túl sok zsiradékot oldanak le a bőrfelszínről (főként igaz ez az SLS tartalmú tisztálkodószerekre), ezzel együtt nem távolítják el az elhalt hámsejteket, amik felhalmozódva kiváló táptalajai a szervezetünk számára káros mikroorganizmusoknak.

 

Miért jó a szappan?

Rengeteg ember keres fel bennünket ekcémás, psoriázisos, és allergiás problémákkal. Mások egyszerűen azért jönnek, mert nagyon száraz a bőrük, főként a kezükön.

Ezek az emberek gyakran már nagyon sok mindent kipróbáltak: „bőrsemleges pH-jú” és „tökéletesen bőrbarát” tisztálkodó szereket, különféle csodakencéket, amik gyakran meglehetősen drágák. Néha orvosok által ajánlott gyógymódokkal is próbálkoztak már sikertelenül. Hosszú keresgélés után általában új csodaszerre bukkannak, ami néhány hét, vagy egy-két hónap alatt erősen csökkenti, akár nyomtalanul meg is szüntetheti a tüneteiket. És ez a csodaszer a szappan! Minden tudományosnak látszó ellenérv ellenére ugyanis a tapasztalat azt mutatja, hogy a szappan kiváló tisztítószere az emberi bőrnek.

A szappanpártiak (mi, akik kipróbáltuk és tudjuk) szintén tudnak tudományos érveket sorakoztatni a szappan hatékonysága mellett. Íme néhány:

  • A szappan lúgos kémhatása miatt elpusztítja a bőr felületén élő, és betegségeket okozó kártevőket. Így fertőtlenít, és hatékonyan tisztít.

  • A szappan eltávolítja az elhalt hámsejteket a bőr felületéről. Ez is a tisztítás egyik fontos összetevője. Így segít megőrizni bőrünk valódi tisztaságát.

  • Kíméletesen tisztít. Nem oldja fel a bőr felületén található összes zsiradékot, csak a nem odavaló dolgokat távolítja el.

  • Hidratál! Ez talán meglepő azoknak, akik nem használnak még szappanokat, de ezt bizonyítja a tapasztalat. Persze a bőr szerkezetét ismerve erre is adódik magyarázat: a bőr felületének egyik védelmi zónája egy izzadságból, zsírsavakból álló emulziós réteg, amit gyakran a bőr savköpenyének hívnak. A szappanok kémiai szerkezete nagyon hasonlít ehhez az összetételhez kizárólag a savassága különbözik tőle. A bőrsemleges pH-t viszont a felnőtt ember bőre mosakodás után nagyon gyorsan képes visszaállítani. Ezért a szappanos mosakodás nemcsak jól tisztítja, de táplálja is a bőrünket.
     

Szárít-e a szappan?

Nem. A szappan általában hidratálja, és ápolja bőrünket. Felületét megtisztítja az elhalt hámsejtektől, faggyúmaradványoktól, verejtéktől, és mindentől ami nem oda való, miközben stabilizálja és egészségesen hagyja a bőrfelszíni emulziót. Ez a fő titka hatásának. Sőt ez a titka gyógyító hatásának is: a megfelelően megtisztított bőrben be tudnak indulni azok a természetes öngyógyító folyamatok, amik minden élő szervezetet jellemeznek, és amit annyira tönkre tud tenni egy rossz kezelés.

De azért igen, a szappan természetesen száríthat. Ha valakinek szárítja a bőrét, sajnos akkor sincs helyette jobb tisztítószer. A szappan ugyanis előkészíti a terepet egy hatékonyabb kozmetikai kezelés számára: a tiszta bőrön keresztül ezerszer jobban felszívódnak a kencék hatóanyagai, mintha ezer akadályon kellene áthatolniuk.

Ne higgyünk tehát a reklámoknak! Sokan csodálkozva mesélték nekem, hogy miután szappannal kezdtek kezet mosni, el tudták hagyni az évek óta rendszeresen használt kézkrémet.

 

Mire jó a szappan?

Erre a kérdésre mindenki másképp válaszol. Vannak akik a szappant a bőrápolás területén mindenhatónak tartják. Ők úgy gondolják, betegségeket, ekcémát, narancsbőrt, pikkelysömört is gyógyíthat, egyszóval a szappan szerintük a legjobb gyógyszer. Csak a megfelelő (általában meglehetősen drága) hatóanyagokat kell hozzáadni, és minden bajunk elmúlik.

A szappankészítők másik csoportja úgy gondolja, hogy a szappan csak egy tisztítószer. Se több, se kevesebb. Tisztítószernek ugyan nagyon hatékony, valószínűleg sokkal jobb minden másnál, de akkor se tulajdonítsunk ennél nagyobb jelentőséget neki.

Ha az első csoportot kérdezzük, akkor speciális hatóanyaglistát állítanak össze számunkra: csípős paprikát a zsírral fedett régiókra, kamillát a gyulladásokra, és talán kaviárt az öregedés, ráncosodás ellen. A másik csoport tagjai legyintenek az ilyesmire: "ugyan már, csak nem képzeled!", vagy "te ezt tényleg elhiszed?" mondogatják.

Ha engem kérdeztek, természetesen egyik csoportnak sincs igaza. Vagy még inkább azt mondanám, hogy mindenkinek igaza van.

A szappan ugyanis egész biztosan nem szünteti meg a narancsbőrt, és ráncok ellen se túlságosan hatásos. Viszont a tapasztalatok szerint nagy segítség az ekcéma és egyéb fertőzéses betegségek gyógyításában. Néha önmagában is elég, de súlyosabb esetekben bizony nem maradhatnak el az egyéb kezelések sem. A szappan legfontosabb tulajdonsága ugyanis az, hogy jól tisztít.

Ennek két nagyon fontos következménye van. Egyrészt a szennyeződések nem mérgezik tovább az élő szöveteket, nem tömik el a pórusokat, bőrünk szabadon lélegzik. és él, így öngyógyító mechanizmusai is beindulhatnak. Másrészt a tiszta bőrfelület végre utat enged egyéb hatóanyagok a bőr mélyebb rétegeibe való bejutásának: egy jó alapos szappanos mosakodás után tehát itt az ideje hogy szükség szerint elővegyük kedvenc testápolóinkat, arckrémeinket: olivaolajat, shea vajat, vagy éppen a citromleves pórusösszehúzót.

Persze a szappan nemcsak tisztít (noha már ez is hatalmas dolog tőle), de ápol is. Maga is tartalmazhat hatóanyagokat (kamillát, levendulát, körömvirágot, avokádót, amit csak teszel bele), amik első körben nagyon fontos ápoló hatást fejtenek ki. De ez a hatás meg sem közelíti azt, amit egy jól elkészített, kiválóan megkomponált akár saját készítésű kozmetikai krém nyújthat.

Az embernek természetesen nem kell minden bőrfelületét krémmel kennie. Vannak olyan régiók, ahol a mosakodás is éppen elég. De az érzékenyebb, betegebb, jobban igénybe vett területekre bizony nem elég a szappan, oda kell a speciális támogatás. Nem is beszélve arról, hogy a szappan bizony maga is száríthatja az érzékenyebb bőrfelületeket. Ha ezt éreznénk, akkor forduljunk bizalommal bármelyik növényi olajhoz, és kenődzködjünk be.