Termékek Menü

Környezetbarát takarítás - A vegyszermentes háztartás alapkellékei Ökoanyutól

Budaházy Tünde
2014-02-18 17:08:56

Érdekel, hogyan tudnál egészségesebb - és nem mellesleg olcsóbb - háztartást vezetni?

   Tavaly év végén jelent meg Nagy Réka Ökoanyu című könyve a Sanoma Media Budapest gondozásában, amelyet nagy kíváncsisággal vettem kézbe a borító alapján (esztétikus, natúr borító „Környezettudatos és takarékos háztartási ötletek” felirattal) – és gyakorlatilag két nap alatt el is olvastam, ugyanis nem tudtam letenni!

Kattints a címre, ha szeretnéd a teljes cikket olvasni!

    A szerző, Nagy Réka a Nők Lapja magazin Ökoanyu című környezettudatos sorozatának állandó szerzője, illetve saját blogját is vezeti http://okoanyu.cafeblog.hu/ ugyanezzel a címmel.

  Ökoanyu könyve telis-tele van praktikus, ötletes, egyszerű, és nem utolsósorban egészséges tippekkel. A takarítástól kezdve a főzésen át egészen a natúr szépségápolásig rengeteg ötletet találtam, amik közül néhányat már ki is próbáltam.

  A következő - igen hasznos - részlet Nagy Réka: Ökoanyu című könyvének 82. oldalán jelent meg, és a szerző hozzájárulásával közlöm (Nagy Réka: Ökoanyu - Környezettudatos és takarékos háztartási ötletek, Sanoma Média Budapest Zrt., 2013.)

 

A vegyszermentes háztartás alapkellékei

Eszközök

 • Spricni: háztartási boltokban, nagyobb áruházláncok, lakberendezési boltok háztartási osztályán szerezhetjük be.
 • Szita: keressük a konyhai kiegészítők között, vagy vegyünk elő egy kiszuperált, régebbi darabot. Nagyon jól és egyenletesen tudjuk így beszórni a kezelt felületeket, mondjuk, szódabikarbónával, háztartási keményítővel (utóbbival például a szőnyeget).
 • Mikroszálas törlőkendő: rengeteg tisztítószert takaríthatunk meg egy-két jó mikroszálas törlőkendővel. Drogériákban, webáruházakban keressük.

Szerek

 • Szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát): a szódagyártás és más vegyipari folyamatok „mellékterméke” (sehol nem részletezik a „más vegyipari folyamatokat”). A környezetben lebomlik, ártalmatlan jószág. Kicsit olyan, mint a kamillatea, szinte tényleg mindenre jó, a zsíroldástól kezdve a szagtalanításon át a hajmosásig. Régies neve nagyon kedves:”kettedsavas szikely”.  

   Kapható: zöldboltokban, egyes áruházláncok háztartási osztályán, szórványosan fellelhető klasszikus háztartási boltokban. Patikait                            háztartási célra nem érdemes venni. Kémhatása lúgos.

 • Ecet: erjesztéssel állítják elő, van mesterséges és természetes erjesztésű is. Régen a sör-és borkészítés mellékterméke volt. Háztartási felhasználása igen sokoldalú, vízkőoldásra és öblítésre is alkalmas. A szagát nem kell szeretni.

   Kapható: élelmiszerboltokban. Kémhatása savas.

 •  Mosószóda (nátrium-karbonát): a természetben előforduló anyag, ártalmatlan, lebomlik. Sokan mosáshoz használják, én ott mással váltottam ki, de vízlágyításra vagy zsíroldásra kiváló.

  Kapható: zöldboltokban, egyes drogérialáncokban. Érdemes nagyobb kiszerelést venni. Kémhatása lúgos.

 • Citromsav: citrom levéből állítják elő, ártalmatlan, lebomlik. Felhasználása gyakorlatilag megegyezik az ecetével, csak a citromsav „szelídebb”. Laminált, lakkozott felületeken én inkább ezt használom, sőt ahol csak lehet, mert az ecet szagát annyira nem szeretjük.

  Kapható: zöldboltokban, háztartási boltokban. Kémhatása savas.

 • Nátrium-perkarbonát (szilárd hidrogén-peroxid): környezetkímélő, foltoldó és fehérítő, az aktív oxigénes fehérítők fő összetevője. Főleg a mosásnál vehetjük hasznát. De ott nagyon.

  Kapható: zöldboltokban, háztartási boltokban. Kémhatása lúgos.

 • Alkohol: szerintem nem kell bemutatnom. Patikában juthatunk hozzá, de helyettesíthető Géza bátyánk kerítésszaggatójával is, ha nem bírnánk meginni. (Nem viccelek, mosogatógép öblítőjébe például kiváló. Foltoldásnál és üvegfelületeknél lesz a segítségünkre.)

  Kapható: gyógyszertárakban.

 • Illóolajok: természetes anyagok, a fertőtlenítésben, illatosításban játszanak fontos szerepet. A teafaolajnak, citromolajnak, levendulaolajnak fertőtlenítő hatása is van. Talán a teafa a leghatékonyabb antibakteriális olaj.

  Kapható: bioboltokban, fitotékákban, drogériákban, patikákban.

 • Epeszappan: marhaepéből készül, természetes, lebomlik. A foltoldás nagy királya, nem ismer akadályt.

  Kapható: bioboltokban, drogériákban.

 • Mosószappan: alapesetben növényi vagy állati zsiradékból állítják elő, a régi háziszappan megfelelője. Összetételét azért ellenőrizzük, mert ebbe is kerülhet felesleges anyag (például parfüm).

  Kapható: bioboltokban, drogériákban.

 • Bórax: a bórax a több korábbi írásomban előkerült, de egy ideje leszoktam róla. Nem olyan régen találtam egy kiváló könyvet – Nyíri Zsuzsanna: Háztartásunk kémiája -, és a szerző kimondottan ellenjavallja. A borax erősen mérgező anyag, bizonyos mennyiség felett. Ezt persze nagyon pontosan meg lehet határozni, de egy otthoni kis vegykonyhában – főleg ha gyerek is van a háznál – nem kísérleteznék vele. Az eddigi bóraxos receptjeimben egyszerűen nem használom. Így is működnek.

Tény:  Fontos figyelmeztetés: bármennyire környezetbarát szerekről beszélünk is, kisgyerekek kezébe nem valók! Ezért ugyanúgy zárjuk el őket biztos helyre, mint vegyszeres társaikat!

Remélem Te is hasznosnak találod!

 

Üdvözlettel:

Budaházy Tünde

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog