Termékek Menü

Miért jobbak a házi szappanok?

Ha ránézünk az összetevők listájára a szappanok címkéin, nagyon hamar, biztonsággal meg tudjuk állapítani, hogy egy szappan kézműves módon készült, vagy nagyüzemi módszerrel. Van néhány árulkodó jel.

A szappanokat a gyárakban ugyanis másképp készítik, mint a kézműves műhelyekben.    

A hatalmas autoklávokban a zsiradékokat nagy nyomáson, magas hőmérsékleten vízgőzzel reagáltatják. Ekkor zsírsavak és glicerin keletkeznek. Lehűlés után a zsírsavakat elválasztják a folyékony glicerintől, majd Nátrium-hidroxiddal reagáltatják őket, hogy szappanmolekulákat kapjanak. A keletkező vizet elpárologtatják, a terméket megőrlik, és kész is a kémiailag tiszta, egynemű szappanforgács. Ezt a reakciót általában nagyon nagy volumenben végzik: egyszerre akár több száz tonna szappanforgács is készülhet.

A nagyüzemek ezt a szappant nem mindig dolgozzák fel helyben: a kisebb szappanüzemek szívesen megveszik ezt az alapszappant, hogy pipereszappanokat gyártsanak belőlük. Ők erős keverőgépekben összedolgozzák a színt, illatot, adalékot a készülő termékhez, majd tömbbé sajtolják, és méretre darabolják.

Egyes cégek az alapszappant többé-kevésbé természetes összetevőkkel dolgozzák össze, míg mások több mesterséges anyagot használnak, aztán becsomagolják, és mehet a boltba.

Ha tehát megnézzük a különböző cégek által gyártott bolti szappanokat, főként ilyen eljárással gyártott termékeket fogunk találni. Hasonlítsuk nyugodtan össze az olcsóbb és drágább bolti szappanokat, meglepődve fogjuk tapasztalni, hogy összetételük alig különbözik egymástól, legyen az olcsóbb, vagy drágább, természetesnek látszó, vagy kommersz csomagolásban.

Ezzel szemben a kézműves szappanokat a zsiradékok és a lúg közvetlen reakciójával készítjük:

Az olajokat számolt mennyiségű nátrium-hidroxiddal jól összekeverjük, majd a keveréket színezzük, illatosítjuk, és az egészet formába öntjük. Ennek a módszernek a felhasználás szempontjából rengeteg előnye van:

  • A késztermékben benne marad az elszappanosítási reakció során keletkezett glicerin. Ez teljesen természetes, növényi alapú glicerin, hiszen közvetlenül a növényi zsiradékból keletkezik. Csodás hidratáló szer, amely megköti a levegőből a vizet, és ezzel hidratálja a bőrünket.
  • A háziszappanokba gyakran több zsiradékot tesznek, mint amennyi az elszappanosításhoz szükséges. Ez valódi testápolóként táplálja bőrünket.
  • A natúr háziszappan változatosabban adalékolható. Tehetünk hozzá nagy mennyiségű (kecske) tejet, friss gyümölcsöket, magvakat, friss gyógynövényeket, bármit.

És hogy mi a különbség a használatkor? Hogy ezek a natúrszappanok tényleg ápolnak, hidratálnak, fertőtlenítenek és tisztítanak.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog