Termékek Menü

Miért ráncosodnak az ujjak fürdés közben?

Biztosan észrevetted már magadon te is.

Ha szeretsz befeküdni egy kád meleg vízbe, vagy kedvenced az uszoda, biztosan tapasztaltad már azt a jelenséget, hogy az ujjaid, főleg az ujjvégeid teljesen összeráncosodnak, mint egy mazsola. Néha még a lábujjakon is megfigyelhető. Azt hitted, probléma van a bőröddel? Szerencsére ez a jelenség teljesen normális.

A felhám, a bőr külső rétege elhalt keratin sejtekből áll, amik beszívják a nedvességet, amikor hosszú ideig vízzel érintkezik a bőr. A víz felszívódása miatt a sejtek megdagadnak, de az alattuk lévő szövet nem tud megnőni, és a bőrnek ráncosodnia kell, hogy kompenzáljon. Ez olyan, mintha egy hatalmas lepedő lenne egy kisebb ágyon, és felgyűrődne.

De miért csak a kézen és lábon történik ez? A tudósok szerint mivel a kezünkön és a lábunkon a legvastagabb a felhám réteg, ott több keratin sejt van, amik vizet tudnak felszívni.

Az embereken kívül a csimpánzoknak is ráncosodni képesek az ujjaik, ha sok időt töltenek a vízben, nekik a tápálékszerzést könnyíti meg akkor is, ha nedves a környezet.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog