Termékek Menü

Mitől lesz kék színű a natúr szappan? - Kulisszatitkok Tündétől

Budaházy Tünde
2013-11-13 14:53:11

Kattints a címre, ha szeretnéd a teljes cikket elolvasni!

Ha Te is szereted és használod a natúr szappanokat, akkor biztosan meg tudod különböztetni az egészséges és természetes szappant a szintetikustól. Többek közt a színe és az illata alapján. Ezt leginkább élőben látnád-éreznéd, de azt valószínűleg Te is tudod, hogy rikító pinket és hupikék árnyalatot elég nehéz természetes módon összehozni egy kozmetikum esetében.

 

Amikor szappant kezdtem főzni, eldöntöttem, hogy kizárólag természetes anyagokat teszek minden egyes Zelka termékbe. Ez a mai napig így történik.

Igen ám – kérdezhetnéd -, de akkor hogyan lehetséges az, hogy a Zelka Szappanmanufaktúra oldalán kék színű szappant is kínálunk Neked?

A natúr szappanok színezéséről rengeteget lehetne írni, de most csak dióhéjban a legfontosabb tudnivalók:

  • Alapvetően kétféle mód létezik: természetes és ásványi eredetű színezék
  • A természetes anyagokkal való színezés nem egyszerű a feladat, mert a szappanfőzéshez szükséges lúgos közegben a növényekben lévő színanyagok nagy része megsemmisül
  • Természetes színezéknek számítanak a festékanyagokat tartalmazó növények, a fűszerek, egyes gyümölcsök és zöldségek, bizonyos állati eredetű színezékek, és több gyógynövény is
  • A szappanok színezése nemcsak esztétikai kérdés: a színezőanyagok sok - vagy inkább jobb – esetben a bőrre is jótékony hatással vannak
  • Natúr módon a következő színeket lehet elérni a szappanoknál: fehér, sárga, zöld, narancs, rózsaszín (és árnyalatai), barna, krémszínű, fekete, lilától a kékig több árnyalat
  • A növényi eredetű színezőanyagokat szilárd, szárított formában, por alakban, sőt, préselt lé formájában is szokták alkalmazni

Kíváncsi vagy, hogyan értem el a Zelka Kubeba-és szőlőmagolajos szappanjának a gyönyörű kék színét?

Ha érdekel, olvass tovább, és elárulom Neked.

Kizárólag természetes eredetű színezőanyagokban gondolkodtam, és mindenképpen olyat szerettem volna, ami a bőrre is jó hatással van.

Hosszas kísérletezés és rengeteg próbálkozás után végül két anyag vált be nekem, ez pedig nem más, mint az indigó és a báránypirosító kivonat.

Mit kell tudnod az indigóról?

Indigókék – ugye ismerős? Az igazi mélykék farmernadrágokra mondjuk ezt az árnyalatot, és én nagyon szeretem. Igazi, hamisítatlan, gazdag kék szín. Nagyon szerettem volna ilyen, vagy legalább hasonló színű szappant!

Az indigó – latinul Indigofera tinctoria – trópusi éghajlaton honos cserje, mely akár másfél méter magasra is megnőhet. Ázsiában, Indiában van a fő lelőhelye, és a hüvelyesek rendjébe, azon belül is a pillangósvirágzatúak családjába tartozó növény. Apró fehér vagy rózsaszín virágai vannak. Bizonyos feljegyzések szerint már a Krisztus előtti 3. évezredben is használták színezésre a növényben található indigotin nevű anyagot, ezen kívül Marco Polo 13. századi feljegyzéseiben is találhatunk néhány részletet róla. A gyönyörű kék színt eredményező csodaszer nem más, mint az indigó-paszta, amit a növény leveléből vonnak ki. Különleges ritkaság, ami tényleg kiváló és lenyűgöző kék színnel ajándékoz meg.

És mi a helyzet a báránypirosítóval?

A beszédes név onnan ered, hogy a növény megfestette a legelésző bárányok gyapját – éppen ezért később már tudatosan is erre, vagyis a bárányok megjelölésére használták. Az érdeslevelűek családjába tartozó, tölcsér alakú évelő fűféle kék színű virággal rendelkezik, és kedveli a meleg éghajlatot. Védett növény. Latin neve Alkanna tinctoria, népi elnevezése többek közt piros ökörnyelv és egyes helyeken pirítófű. A homeopátia köhögéscsillapítóként és hasmenés kezelésére alkalmazza. Sebgyógyító, seb összehúzó és antibakteriális hatással is bír, a Földközi-tenger partvidékén és Közép-Európa területein elég elterjedt növényről van szó. A festékanyag a báránypirosító növény gyökerének a kérgében található, és az erős rózsaszíntől át a lilán keresztül egészen kékes árnyalatokat is eredményezhet. Rájöttem, hogy natúr szappanba téve remek ph indikátor.

 

E két természetes szer eredményeként lett kék színű szappanom, és ezt szeretném Veled is megosztani! A Zelka Szappanmanufaktúra Kubeba-és szőlőmagolajos szappanja nemcsak szebbé, hanem simává és rugalmassá is teszi bőrödet, amellett, hogy remekül ápol és tisztít is egyben. Bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, pórusösszehúzó hatással is bír – ha még nem ismered, próbáld ki, melegen ajánlom Neked!

Üdvözlettel:

Budaházy Tünde
 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog